Esikasvatus,  Kasvini

Helmikuun esikasvatuskaaos

Tällä hetkellä meillä vallitsee aikamoinen esikasvatuskaaos! 😅 Ikkunalaudat täyttyvät minikasvihuoneista ja ensimmäiset taimet on jo koulittu sammalnapeista ruukkuihin. Lähes kaikki helmikuun esikasvatuskylvöt on tehty, mutta värinokkoset ja pilkkulehdet jäivät vielä odottamaan tyhjeneviä minikasvihuoneita. Nyt en enää osta uusia! 😅

Makuuhuoneen ikkunalaudan lisäksi myös keittiössä ikkunalaudat alkavat täyttyä..

Viime keväänä seurasin blogissa melko tarkasti yksittäisten lajikkeiden esikasvatuksen etenemistä. Nyt lajikkeita on niin paljon, että tehtävä on mahdoton. Pyrin kuitenkin kertomaan kootusti, miten lajikkeet etenevät, jotta pystyn antamaan suosituksia seuraavaa esikasvatuskautta varten helposti esikasvatettavista kasveista ja niistä, joita en omien kokemusteni perusteella suosittele. Ja toki nostan valokeilaan erityisen mukavia esikasvatettavia ja kummallisuuksia.

Tämän päivän uudet kylvöt

Tänään esikasvatukseen lähti vielä muutamia perennoja: pallolaukka ja nuokkulaukka, ihanan tummanpunainen tummakurjenpolvi, lehtoakileija ”Green Apples”, monivärinen kaunokaissekoitus ”Pomponette” ja suloinen kevätkukkija talventähti. Kaikki näistä ovat näillä näkymin tulossa uudelle istutusalueelle.

Kesäkukista minulla on ollut esikasvatuksessa vasta jättiverbena ”Vanity” ja eukalyptus ”Baby Blue”. Tänään kuitenkin lähti esikasvatukseen iso määrä kesäkukkia. Ruukkujen täytekasveista kylvin tänään sinilobelia ”White Ladya”, pikkuvitja ”Emerald Fallsia” ja lumiherttasomakki ”Snowtopiaa”. Lisäksi laitoin esikasvatukseen yhtä viime kesän suosikkiani, valkoista tähtisilmä ”Sky and Icea”. Sille kaveriksi kylvin vaaleanpunaista tähtisilmä ”Balladea”.

Tähtisilmä ”Sky and Ice” nähdään puutarhassa toivottavasti myös tänä kesänä. 🥰

Viime kesältä jatkavat myös enkelinkukka ”Serena” ja sinivarjo, tosin sinivarjosta tällä kertaa vaaleanpunainen lajike ”Lace Pink”. Sinivarjosta on myös tärkeä mainita, että se itää pimeässä, päinvastoin kuin kaikki muut lajikkeet. Eli muiden siementen suunnatessa ikkunalle, sinivarjon siemenet itävät peittävän pyyhkeen alla.

Sinivarjon siemenet itävät pimeydessä, mutta heti kasvun lähdettyä käyntiin, pikkutaimet siirretään valoon.

Uusia esikasvatettavia taas ovat petunia ”Shake Blueberry”, tarhaketoneilikka ”Benigna” ja timanttikukka ”Zany Sunny-Side Up”. Värinokkoset ja pilkkulehdet jäivät vielä odottamaan kylvöä, sillä minikasvihuoneet loppuivat kesken.

Edellisinä kesinä olen pyrkinyt pitämään väripaletin akselilla valkoinen-vaaleanpunainen-violetti-sininen. Nyt väriharmonialle jätetään hyvästit, sillä punaiset, oranssit ja keltaiset kasvit saapuvat puutarhaan. ❤️🧡💛 Pyrin kuitenkin edelleen pitämään jonkinlaista harmoniaa yllä ja siksi kirkkaimmat oranssit ja keltaiset pysyvät ruukuissa. Kesäkukissa on kiva kokeilla myös uusia värejä. 😊 Sen sijaan punainen tulee löytämään tiensä ruukkujen lisäksi istutusalueille. 🥰

Sädepäivänhattu hurmasi minut täysin syksyisellä puutarhamatkalla Englantiin. Olin yrittänyt vastustaa erityisesti keltaista puutarhassa, mutta nyt se on menoa. 😅 Tosin myös sädepäivänhattu istutetaan ruukkuun, vaikka onkin perenna. Ainakin toistaiseksi..

Ensimmäiset koulinnat

Koulin tänään ruukkuihin kivikkosuopayrtit ja tähtililjan. Mutta täysin eri syistä.

Kivikkosuopayrtti on ollut tähän mennessä kiitollinen esikasvatettava: siementen itämisprosentti on huippuluokkaa ja kasvu on lähtenyt tosi hyvin käyntiin.

Kivikkosuopayrtin kylvöstä tuli tänään kuluneeksi n. 3,5 viikkoa. Se on ollut jo pari viikkoa kasvivalon alla, sillä siemenet itivät tosi nopeasti ikkunalla ja kasvivalon alla kasvu lähti huikeaan vauhtiin. Taimet olivatkin jo melkoisia hujoppeja, jotka alkoivat kaatuilla. Siksi koulinta tuntui järkevältä ajatukselta, vaikka juuret eivät vielä kovin isoiksi olleet ennättäneetkään. Mieluusti olisin antanut kivikkosuopayrtin kasvattaa vielä hieman vahvemmat juuret sammalnapeissa, mutta toivottavasti pikkutaimet kestivät koulinnan.

Kivikkosuopayrttiä kouliessa sai olla varovainen, että ei vahingossa katkaise pitkiä varsia. Pikkutaimet ovat vähän vinksin vonksin, mutta eivätköhän ne suoristu kasvivalon alla.

Tähtililjan koulintaan päädyin täysin päinvastaisesta syystä. Siemenet ovat kyllä itäneet ja tehneet pitkähköt varret. Mutta yhtään lehteä tähtililja ei ole tehnyt vaan siemenen kannat ovat edelleen kiinni varsien päässä. Tähtililjan juuret olivat myös hyvin hennot, mutta niitä kuitenkin oli. Siksi ajattelin vielä kokeilla, lähtisivätkö ne kasvuun ruukussa. Ellei, voin todeta, että tähtililja ei ollut helppo esikasvatettava.

Tähtililjan reppanaiset varret makoilivat pitkin poikin sammalnappien päällä. Varret eivät jaksaneet pysyä pystyssä eikä lehtiä lähtenyt muodostumaan. Elossa ne kuitenkin olivat, joten jotain piti vielä yrittää.
Nyt tähtililjan varret ovat mullan alla ja näkyvillä on vain pienet kärjet, joissa nuo siemenen osat ovat vieläkin kiinni. Nyt tähtililjat joko lähtevät vahvistumaan tai kuolevat. Jännä nähdä, kummin käy..

Minulla oli kasvivalo hieman liian korkealla, ehkä siksikin kivikkosuopayrtti ja tähtililja lähtivät kasvattamaan pitkiä varsia. Nyt kasvivalo on matalammalla, n. 10 cm taimista. Sen olen aiemmin todennut ihanteelliseksi etäisyydeksi taimista, jotta ne eivät lähde liian nopeaan kasvuun.

Mukavasti etenevä esikasvatus

Kylvin ensimmäiset siemenet tammikuun puolivälin tienoilla. Ensimmäisistä kylvöistä todella mukavassa vauhdissa ovat äsken mainitun kivikkosuopayrtin lisäksi jättiverbena ”Vanity”, eukalyptus ”Baby Blue” ja täpläpipo ”Mystica”. Jokainen on kasvattanut jo 2-3 paria kasvulehtiä ja kasvu etenee hitaasti mutta varmasti kasvivalon alla. Nämä lajikkeet eivät myöskään ole kasvattaneet pitkiä varsia, vaikka kasvivalo on ehkä hieman liian korkealla pikkutaimiin nähden. On tämä mystistä puuhaa tämä esikasvatus, samat säännöt eivät todellakaan päde kaikkiin kasveihin.😊

Jättiverbena ”Vanity” on jo kasvattanut kasvulehtiä. Siemenet lähtivät itämään ilman jääkaappireissua ja siementen itämisprosentti on ollut hyvä.

Seuraava esikasvatussetti lähti kylvöön helmikuun alussa. Tästä setistä erityismaininnan ansaitsevat kaunokainen ja keto-orvokki. Molemmat lähtivät itämään parissa päivässä ja ovatkin jo siirtyneet kasvivalon alle. Myöskään nämä lajikkeet eivät ole lähteneet kasvattamaan pitkiä varsia vaan etenevät kasvussaan maltillisesti, vaikka se lähtikin vauhdilla liikenteeseen.

Ylhäällä kaunokaiset, alhaalla keto-orvokit. Yllätyin erityisesti keto-orvokkien nopeasta itämisestä, perhosorvokin siemenet kun löytyvät tällä hetkellä jääkaapista…

Suurin osa perennojen muistakin siemenistä on itänyt. Muut taimenalut ovat vielä pieniä ja niissä on vasta sirkkalehtiä. Mutta siitä se lähtee! 🥰 Aiemmin mainittujen lisäksi myös seuraavat siemenet ovat itäneet:

  • Maljalaukkaneilikat ”Ballerina White” ja ”Ballerina Lilac”
  • Ketoneilikka
  • Syyskohokki
  • Neulasnätä
  • Alppiasteri ”Albus”
  • Harjaneilikka ”Onyx”
  • Nepalinhanhikki ”Miss Wilmott”
  • Tarhaidänunikko ”Royal Wedding”
  • Ruskosormustinkukka ”Apricot Delight”
  • Ojakärsämö ”Marshmallow”

Edellä mainittujen lajikkeiden siementen itämisessä meni muutamasta päivästä pariin viikkoon. Mutta ihana, että näin moni perenna on itänyt. Lupailee hyvää uuden istutusalueen taimitilanteelle. 🤩

Harjaneilikka ”Onyx” pääsi tänään kasvivalon alle, sillä taimet alkoivat kurotella kohti ikkunaa turhan innokkaasti.

Haastavammat esikasvatettavat

Mutta tokikaan kaikki kylvetyt siemenet eivät ole itäneet. Tällä hetkellä jääkaapissa ovat perhosorvokki ”Freckles”, japaninesikko ”Postford’s White” sekä akileijat ”Earlybird White” ja ”William Guinness”. Perhosorvokki ja japaninesikko ovat olleet jääkaapissa pari viikkoa, akileijat laitoin sinne tänään, sillä itämistä ei ole parissa viikossa tapahtunut niillä lainkaan. Pidän kylvökset jääkaapissa neljä viikkoa, katsotaan, miten asiat lähtevät sen jälkeen etenemään.

Myöskään seuraavat siemenet eivät ole vielä itäneet:

  • Patjaharso
  • Lehtotaponlehti
  • Pikkutöyhtöangervo
  • Tupastiarella
  • Reunuspietaryrtti
  • Eustomat

Näistä kuitenkin ainakin pikkutöyhtöangervo, tupastiarella ja reunuspietaryrtti näyttävät siltä, että ne voisivat lähteä itämään lähipäivinä. Ellei viikon kuluessa ala kuulua kasvua, nekin pääsevät kylmäkäsittelyyn jääkaappiin.

Muuta esikasvatuksesta

Tällä hetkellä esikasvatus on vielä melko simppeliä. Annan taimilannoitetta niille taimille, joihin on jo alkanut kehittyä kasvulehtiä. Muita kastelen pelkällä vedellä. Kasvivalon alle olen siirtänyt ne taimet, jotka ovat jo kasvattaneet kasvulehtiä tai jotka alkoivat kurotella liiaksi kohti ikkunaa. Muut saavat kerätä voimia minikasvihuoneissa ikkunalla.

Ojakärsämö ”Marshmallow” saa olla vielä jonkin aikaa ikkunalla.

Veikkaan kuitenkin, että lähiviikkoina jatkuu taimien koulinta ja uusien taimien siirtyminen kasvivalon alle. Minulla on Nelson Gardenin kasvivalot. Tänä keväänä hankin niihin jatko-osat, jotka saa kytkettyä aiemmin hankkimiini valoihin, joissa on muuntajat. Hieman tuli säästöä.

Saa nähdä, riittääkö tila kasvivalojen alla. Nyt näyttää siltä, että perennojen kehittyminen on selvästi kesäkukkia hitaampaa, joten ehkäpä niitä voi pitää pidempään ikkunalla. Toki minikasvihuoneita pitäisi myös saada tyhjäksi, sillä maaliskuun kylvöt alkavat muutaman viikon kuluttua. Silloin esikasvatukseen lähtee mm. monia leijonankitalajikkeita. 🤩

Mukavaa esikasvatuskauden jatkoa kaikille innokkaille esikasvattajille. 🌱

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *