Esikasvatus,  Kasvini

Esikasvatus osa 3: Leijonankita, tarhakukonkannus ja jänönhäntä

Esikasvatuskausi on edennyt jo huhtikuun puoliväliin ja lähes kaikki esikasvatettavat siemenet on jo kylvetty. Kerron kaikkien taimien edistymisestä erillisessä postauksessa, mutta tässä tekstissä valokeilaan pääsevät leijonankita, tarhakukonkannus ja jänönhäntä.

Leijonankita ja jänönhäntä ovat minulle uusia kasvatettavia. Tavallaan myös tarhakukonkannus, sillä viime kesänä kokeilin suorakylvää siemenet. Sen jälkeen en nähnyt vilaustakaan tarhakukonkannuksista, joten tänä keväänä kokeillaan esikasvatuksen avulla. 🙂

Yksi näistä kasveista on ollut helppo ja suoraviivainen esikasvatettava. Kahden muun esikasvatuksessa on sitten ollut enemmän haasteita, tosin keskenään ihan erilaisia…

Leijonankidat ”Madame Butterfly”, ”Costa Silver” ja ”Legend Light Pink”

Olin viime keväänä kurssilla, missä teimme ensin savimaljakot ja sen jälkeen pääsimme vielä harjoittelemaan kukka-asetelmien tekemistä. Tuolla kurssilla sain käsiini leijonankidan ja olin myyty! Niin kaunis ja tuntui kestävän asetelmassa pitkään.

Leijonankita asetelmassa taustalla piileksimässä

Siksi oli selvää, että tänä keväänä kasvatan omat leijonankidat! Ja tietenkin useampaa lajiketta, silmissäni siintävät jo uudet kukka-asetelmat, joissa leijonankidat tulevat pääsemään kunniapaikoille. 😀

Aloitin leijonankidan esikasvatuksen maaliskuun alkupuolella. Istutin jokaiseen sammalnappiin kaksi siementä, siemenet tuntuivat niin pikkiriikkisiltä, että vahingossakin yhteen nappiin sujahti kaksi (tai ehkä useampikin) siemen.

Leijonankidan siementen esikasvatuksen aloitus

Laitoin minikasvihuoneet eteläikkunalle itämään ja jo viikon kuluttua oli näkyvillä pieniä taimen alkuja. Vaikutti siis heti siltä, että leijonankidan esikasvatus on helppoa puuhaa.

Leijonankidan pieniä taimia sammalnapeissa
Leijonankidan taimet viikon kuluttua istuttamisesta

Siirsin taimet parin viikon kuluttua istuttamisesta kasvivalon alle. Minulla on kasvivalo kahdessa eri korkeudessa (koska minulla on erimittaisia taimia). Tilanpuutteen vuoksi laitoin yhden leijonankitakasvihuoneen matalamman valon alle, kaksi korkeammalla olevan valon alle.

Vaikutukset näkyivät jo viikossa. Matalammalla olleen valon alla kasvaneet taimet olivat paljon pidemmällä kasvussaan. Valon etäisyydellä taimista vaikuttaa siis todella olevan vaikutusta esikasvatuksen etenemiseen.

Leijonankidan taimia kasvamassa Biolanin sammalnapeissa
Vasemmalla valkoinen ”Madame Butterfly”, joka on päässyt matalammalla olevan kasvivalon alle. Sen kasvu on pidemmällä kuin kauempana valosta kasvaneilla ”Costa Silverillä” ja ” Legend Light Pinkillä”.

Koulin ”Madame Butterflyn” jo maaliskuun lopussa ja siirsin muut lajikkeet matalammalla olevan valon alle. Ja vaikutus oli välitön! Kun viikkoa myöhemmin koulin myös loput lajikkeet, kaikki olivat kasvussaan suunnilleen yhtä pitkällä.

Leijonankita "Madame Butterfly"n taimi kasvaa ruukussa
Jo aiemmin koulittu ”Madame Butterfly” kuukausi istuttamisen jälkeen
Leijonankita "Costa Silver" ja leijonankita "Legend Light Pink" kasvavat Biolanin minikasvihuoneessa
Matalamman valon alle päässeet leijonankidat ”Costa Silver” ja ”Legend Light Pink” ottivat kasvussa kiinni ja olivat valmiita koulittaviksi kuukausi istuttamisen jälkeen

Kuusi viikkoa istuttamisen jälkeen leijonankidan taimet kasvavat tasatahtia ja ovat saavuttaneet n. 10 cm korkeuden. Useimmissa on myös sirkkalehtien lisäksi 3 kasvulehtiparia. Kunhan seuraavat lehtiparit muodostuvat, on latvonnan aika. Leijonankidan taimille suositellaan latvontaa (eli ylimmän lehtiparin katkaisua n. 1 cm seuraavaan lehtiparin yläpuolelta).

Leijonankidan taimet esikasvatuksessa ruukuissa
Leijonankidat hyvässä kasvussa 1,5 kk istuttamisen jälkeen

Leijonankita on siis ollut tähän mennessä mukava esikasvatettava. Ei erityisiä haasteita vaan melko suoraviivaista kasvua.

Tosin siementen itämisprosentti ei tunnu olleen kaikilla lajikkeilla yhtä hyvä. ”Legend Light Pink” iti 7/12 sammalnapissa, kun taas ”Madame Butterfly” iti mukavasti 10/12 sammalnapissa. Kannatti siis istuttaa pari siementä per sammalnappi, muuten voisi taimimäärä olla tätä pienempi.

Palaan vielä myöhemmin leijonankidan esikasvatuskuulumisiin toukokuun esikasvatuspostauksessa.

Tarhakukonkannukset ”QIS White” ja ”Misty Lavender”

Otan näköjään esikasvatuspostauksissa aina toisena esille ”ongelmatapauksen”. 😀 Ja minulla se tuntuu olevan tarhakukonkannus.

Kuten jo aiemmin mainitsin, viime kesänä suorakylvin tarhakukonkannuksen siemenet kesäkuussa ulos, mutta siemenet eivät itäneet. Tai sitten kitkin pienet taimet vahingossa rikkaruohoina. 😀 Siksi tänä keväänä päätin korjata virheeni ja esikasvattaa tarhakukonkannuksen.

Tarhakukonkannuksen ja jänönhännän siemenpusseja ennen esikasvatuksen aloitusta
Kylvin huhtikuun alussa sekä tarhakukonkannukset että jänönhännän

Tarhakukonkannus itää paremmin pimeässä, joten laitoin tuttuun tapaan minikasvihuoneiden päälle keittiöliinat ja jäin odottamaan kasvua.

Sitä sainkin odottaa. Viikko siementen kylvämisestä sammalnapeissa näkyi hädin tuskin havaittavaa elämää (kuvio oli aika erilainen samaan aikaan kylvetyn jänönhännän kanssa…). Minikasvihuoneet olivat koko ajan pimeässä, joten ei auttanut muu kuin jatkaa pimeässä esikasvattamista.

Tarhakukonkannuksen siemenet itämässä Biolanin sammalnapeissa
Tarhakukonkannuksissa pientä elämää viikko kylvämisen jälkeen

Toisella viikolla osassa sammalnapeista alkoi näkyä kasvua, joten kun ensimmäiset kunnon sirkkalehdet tulivat näkyviin, poistin keittiöliinat ja annoin tarhakukonkannuksen taimien jatkaa kasvuaan valossa. Halusin välttää sinivarjon esikasvatuksessa tekemäni virheet, sillä kasvatin sinivarjon taimia ihan liian pitkään pimeässä.

Kuinkas kävikään? Kasvu jatkui niissä sammalnapeissa, missä sirkkalehdet olivat tulleet näkyviin, mutta monessa sammalnapissa siementen kehitys vaikutti tyystin pysähtyneen.

Tarhakukonkannuksen taimia kasvamassa Biolanin minikasvihuoneissa
Kaksi viikkoa kylvämisen jälkeen vain alle puolet tarhakukonkannuksen siemenistä on lähtenyt kunnolla itämään

Olen siis ilmeisesti tilanteessa, missä osa taimista tarvitsee valoa, osa pimeyttä. Päätin siis erotella taimenalut toisistaan siten, että selvästi kasvuun lähteneet jäivät aiempiin minikasvihuoneisiin ja jatkavat kasvuaan valossa. Kasvussa pysähtyneet siirsin varovasti lusikalla uusiin minikasvihuoneisiin ja laitoin ne uudelleen keittiöliinojen alle pimeyteen. Jää nähtäväksi, lähteekö kasvu pimeässä etenemään.

Huonosti itäneiden tarhakukonkannusten taimien siirtoa takaisin pimeään itämään
Sammalnappeja siirtäessä on hyvä olla varovainen, että nappi ei lähde hajoamaan. Kun sammalnappi on hieman kostea ja apuna käyttää lusikkaa ja sormea, napit sai nätisti siirrettyä.
Takaisin peiton alle…

Palaan myös tarhakukonkannuksen esikasvatuksen etenemiseen toukokuun esikasvatuspostauksessa. Nyt vain peukut pystyyn, että pimeys tekee hyvää siemenille, joiden itäminen on jäänyt puolitiehen.

Jänönhäntä

Viimeisenä sitten käsittelyyn jänönhäntä. Suloinen heinäkasvi, jonka päätin ottaa esikasvatukseen, vaikka mieheni ei voi sietää heinäkasveja! Eihän tuo nyt edes juuri heinältä näytä…

Paitsi kyllä se näyttää! Ainakin näin esikasvatuksen aikana. 😀 Istutin tosiaan jänönhännän samaan aikaan tarhakukonkannusten kanssa huhtikuun alussa. Se oli sitten ilmeisesti liian aikaisin. Sillä kasvu lähti käyntiin todella nopeasti.

Jänönhännän taimia
Jänönhäntä, n. viikko istuttamisesta. Tässä vielä terhakasti pystyssä..

En tiedä, onko sammalnappi-istutus jänönhännälle huono. Sammalnapeissahan siemenet jäävät istuttaessa tuohon pinnalle. Yleensä kasvuunlähtö on siemenillä hitaampaa ja siksi siemen ehtii jotenkin kiinnittyä paremmin kasvualustaan. Mutta kun jänönhäntä kasvaa viikossa monta senttiä ja siemenetkin erottuvat ihan selvästi tuossa pinnalla, niin kaatuminenhan siitä seuraa..

Jänönhännän taimet ovat ylikasvaneet eivätkä jaksa pysyä pystyssä
…mutta muutaman päivän kuluttua näytti tältä.

Päätin siis koulia jänönhännän taimet jo vajaa kaksi viikkoa istuttamisesta. Yksikään varsi ei jaksanut pysyä pystyssä vaan ne makoilivat todella poloisen näköisinä pitkin sammalnappeja.

Jännitystä aiheutti, että selviääkö yksikään taimi koulimisesta. Näytti nimittäin siltä, että siemenet ovat todella kevyesti kiinni sammalnapeissa. Varauduin siihen, että ainakin puolet taimista irtoaa koulimisvaiheessa.

Jänönhännän taimien koulintaa
Jänönhäntien kouliminen oli yllättävän helppoa

Mutta hyvin kävi. Ulkonäkö petti ja taimet olivatkin napakasti kiinni sammalnapeissa eikä kouliessa irronnut yksikään. Itseasiassa jänönhäntä oli ihan mukava koulittava. Yritin istuttaa taimet mahdollisimman syvälle, jotta saisin taimet pysymään paremmin pystyssä.

Koulitut jänönhännän taimet ovat hyvin korkeita
Jänönhännät hieman yli kaksi viikkoa istuttamisesta

Mutta minkäs sille voi, kun kasvuinto on kova. 😀 Osa taimista ”ottaa taas rennosti”, osa pyrkii pysymään pystyssä. Pientä muutostakin taimissa on tapahtunut, sillä osaan on ilmestynyt toinen ”haara”. Vastaa ehkä heinäkasvilla ensimmäisiä kasvulehtiä?

Luotetaan siis siihen, että jänönhännällä kaikki hyvin. 🙂 Kun lähes jokaisen esikasvatettavan kasvin kanssa on uuden äärellä, tuloksiahan ei voi ennustaa.

Olenkin tässä suunnitellut, että ensi keväänä kirjoitan kaikista nyt esikasvattamistani kasveista omat jutut, jotka kattavat koko kasvukauden. Silloin voi jo viisaampana antaa ihan neuvoja. Aloittelijana voin vain toivoa parasta.. 😀

Oletteko te jo luottavaisia esikasvattajia, joilla homma ja niksit on hallussa? Vai oletteko tekin joka kevät uuden äärellä uusien esikasvatettavien kanssa?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *