Tekemistä

Ensi kesän to do-lista puutarhaan

Talvi tuntuu aina loputtomalta helmikuun jälkeen. Muutamat keväiset päivät saavat odottamaan, että hanget vaan häipyisivät ja ensimmäiset kasvit alkaisivat pilkistää loskan seasta. Minulla on ikuistettuna viime keväältä maaginen päivä 6.4., kun ensimmäiset tulppaanien piipat alkoivat pilkistää loskan alta. Ja siitä kevät eteni vauhdilla.

Mutta vielä ei näy piippoja eikä muitakaan merkkejä elämästä mullan alla, joten pakko tyytyä vain suunnittelemaan ensi kesää. Varmaan jokaisella puutarhan omistajalla on keväällä mielessään monikohtainen lista kaikista niistä projekteista, joita aikoo kesällä tehdä. Myös minulla.

Tässä toiveikas kevätlistani:

Sorakäytävät istutusalueelle. Tämä on ainoa projekti, joka toteutetaan varmasti. Meillä on yksi iso istutusalue, mihin halusin jättää selkeät polut kasvien hoitamista varten. Viime kesänä sain karvaasti huomata, että poluillekin eksyi mittava määrä kasvillisuutta…

Eli tänä keväänä kaivan polut auki, laitan pohjalle katekankaan ja päälle ainakin soraa, mahdollisesti myös jonkinlaiset askelkivet. Ja reunustus luonnonkivillä. Haasteen kaivuuhommiin tuo se, että juuri tuon polun kohdalle on kaivettu myös pihavalaistuksen sähköjohdot. Eli pistolapion saa unohtaa ennen kuin on paikantanut sähköjohdot.. 😀

Istutuksien muokkaaminen. Suurin osa istutuksistani on ihan hyvällä paikalla. Mutta joitain muokkauksia haluan tehdä. Muutaman kasvin paikkaa aion vaihtaa, mutta ehkä olennaisempaa on yhdenmukaistaa tulevien sorapolkujen reunukset.

Eli polun reunalle jotain matalaa kasvia riittävän pitkältä matkalta, että monilajinen kasvusto näyttäisi hieman rauhallisemmalta. Olen miettinyt karpaattienkelloa, tunturipoimulehteä, patjaharsoa tai vuoriarhoa. Kiva olisi, jos kasvi kukkisi mahdollisimman pitkään. Siksi valintani kallistuu varmaankin karpaattienkelloon. Vuoriarho lienee aika innokas leviämään ja silmälläpidettäviä, leviämiseen taipuvaisia lajeja minulla on jo riittämiin. 😀

Karpaattienkello

Ylimpien portaiden viereen istutusalue. Meillä on todella jyrkkä piha. Niin jyrkkä, että ensimmäisenä kesänä sateen jälkeen kengät vain luisuivat alas nurmikkoa. Siksi ylimpänä pihallamme olevan pergolan luo rakennettiin kunnon portaat puutarharemontin yhteydessä. Portaiden paikkaa vaan jouduttiin lennossa vaihtamaan puutarhan haastavan kalliopohjan takia, joten nyt portaat ikään kuin ”leijuvat” kallion päällä. Ja näyttävät todella ”irrallisilta”.

Siksi olenkin suunnitellut, että molemmin puolin portaita pitäisi tuoda maata (paljon) ja rakentaa näin paikka istutuksille molemmin puolin portaita. Haasteita projektissa kuitenkin riittää: miten saada kulma riittävän laajaksi, jotta multa ei lähde valumaan alaspäin. Ja miten tuoda ne valtavat määrät multaa portaiden viereen (koska edes kottikärryillä ei pääse portaiden luo)… Kunto ainakin kasvaa, jos tähän projektiin ryhtyy. 😀

Pergolan käyttöönotto. Muuttaessamme pihan yläosassa oli jo valmiina hieno pergola. Mutta emme ole keksineet sille mitään käyttöä. Pergola on pihan kaukaisimmassa osassa ja hyvin varjoisa. Siksi myös hyttyset viihtyvät siellä. Hellepäivänä siellä voisi olla mukava lueskella, mutta muuta käyttöä en pergolalle keksi. Olisiko jollakulla hyviä ideoita?

Puiden kasvattaminen ruukussa. Puutarhassamme on istutettuna viisi kartiovalkokuusta sekä bonsaipuu omassa istutusaltaassaan. Muita puita puutarhassamme ei ole. Puutarhamme sijaitsee kallioisella rinnetontilla, missä etenkin istutusalueen yläosassa kallio tulee melko nopeasti kaivaessa vastaan. Toki aion kevään tullen vielä kokeilla, löytyisikö multavaraa jostain hyvästä kohdasta riittävästi, mutta en laske sen varaan, että saisin istutettua puun istutusalueelle.

Olen kuitenkin saanut päähäni, että minun on saatava pihaan kukkivia puita! Silloin avuksi tulevat ruukut. Ajattelin hankkia termoruukkuja, mihin istutan ainakin kaksi pikkusyreeni ”Palibinia”  ja loistomagnolia ”Genien”. Talveksi nostan termoruukut pihahuoneeseen ja koitan suojata vielä pakkaspeitteellä. Olen ymmärtänyt, että ainakin pikkusyreenin pitäisi selviä talvesta myös ruukussa. Magnolian kanssa sopii toivoa…

Ensimmäiset hyötykasvikokeilut. Olen kukkien ystävä, joten puutarhamme on siksi kukkiva puutarha. Ainoa syötävä kasvi taitaa olla ahomansikka. Ensi kesänä ajattelin kuitenkin hyödyntää pihahuonettamme muutaman hyötykasvin kokeilemisessa.

Laitan kokeiluun ainakin kirsikkatomaatteja sekä basilikaa ja minttua. Minttuhan on kaunis kasvi ja voisi sopia loistosalvian tavoin myös istutusalueelle. Mutta salvian tavoin myös minttu on kuulemma kova leviämään. Siksi laitan mintun ruukkuun kasvamaan ja syksyn tullen kokeilen laittaa sen maahan talvehtimaan. Mistä minttu saa taas kesäksi palata ruukkuun. Katsotaan, onnistuuko tällainen kokeilu.

Ahomansikka

Kompostoinnin aloittaminen. Meidänkin asuinalueellamme tulee vihdoin pakolliseksi biojätteen kierrätys (hurraa!) ja olemme päätyneet hoitamaan homman omalla kompostilla. Olen jo hieman perehtynyt aiheeseen, mutta tässä ollaan kyllä uuden äärellä (jälleen kerran). Mutta eiköhän homma meiltäkin suju ja on aika ihana ajatus, että ensi vuoden kesällä voisi levittää pihalle oman kompostin multaa. Ajatuksena meillä on hankkia paritaloomme sekä lämpökompostori että puutarhakompostori. Näin saadaan rotat pysymään edelleen poissa tontilta (riittävän tiivis kompostori ruokajätteille) ja puutarhakompostiin saa sitten puutarhajätteen lisäksi lämpökompostin tuotokset jälkikompostoitumaan.

Viimeinen kohta on ehkä enemmän lupaus itselle. Aion tulevana kesänä panostaa niin rikkaruohojen kitkemiseen, kasvien leviämisen rajoittamiseen kuin ränsistyneen kasvuston siivoamiseenkin. Nämä jäivät viime vuonna etenkin loppukesästä todella huonolle hoidolle. Ja tulokset näkyivät. Toki heinä-elokuun jatkuvat sateet vaikuttivat omalta osaltaan puutarhan villiintymiseen, mutta kyllä suurempi syy oli puutarhurin laiskuus. 😀

Tällaisia suunnitelmia minulla on puutarhakauden kynnyksellä. Miltäs teidän puutarhasuunnitelmanne näyttävät näin talven viime metreillä? Uskotteko, että myös toteutatte kaikki suunnitelmanne?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *