Tekemistä

Sepelipolkujen rakentaminen istutusalueelle

Kuten olen aiemmin kertonut, meillä on yksi iso istutusalue. Sinne jätettiin perustamisvaiheessa polkuja kasvien huoltamista varten. Ensimmäinen kesä meni vielä kivasti, mutta viime kesänä elokuussa huoltopolut kasvoivat niin tiiviisti rikkaruohoja, että paikoitellen multapintaa ei enää näkynyt. Päätimme silloin, että seuraavana kesänä tilanteelle pitää tehdä jotain.

Päädyimme rakentamaan uudet polut netistä löytämämme ohjeen mukaan. Tai oikeammin mieheni rakensi, koska näillä helteillä oma toimintakykyni laskee puoleen. 😅

Lähtötilanne. Kaikki kasvoi tänä kesänä jo toukokuussa ihan valtavasti, niin myös rikkaruohot. Vielä tilanne oli kuitenkin maltillinen poluilla mutta en olisi halunnut nähdä, miltä näyttää elokuussa…
Tällä pätkällä on enemmän ns. vanhaa maaperää 20 vuoden ajalta ja tässä viihtyy siis valtavan hyvin esim. peltokorte, jota ei enää saa tästä mitenkään kokonaan pois. Onneksi ei ole rikkakasvi rumimmasta päästä eikä vie elinvoimaa istutetuilta kasveilta.

Polun rakentaminen alkoi luonnollisesti kaivuutöillä. Ohjeen mukaan polulta poistettiin 20 cm syvyydestä maata. Tosin totesimme, että vähempikin olisi ehkä riittänyt. Emme todellakaan haluneet hyödyntää rikkakasveja täynnä olevaa multaa muualla puutarhassa, joten meillä oli pihassa peräkärry, mihin kaivettu maa kärrättiin kierrätykseen viemistä varten.

Haasteensa projektiin toi se, että puutarhavalaistuksen sähköjohdot on kaivettu juuri tuolle alueelle, mitä kaivettiin. Hyvin kuitenkin sujui ja pistolapio vältti sähköjohdot.
Tällä varjoisalla ja kostealla alueella rikkaruohot riehaantuivat viime kesänä erityisen paljon.

Kaivuuhommien jälkeen oli vuorossa katekankaan laitto polun pohjalle. Olen hieman ristiriitaisissa tunnelmissa sen käytön suhteen, sillä en mielelläni tuo puutarhaan mitään, mikä ei sinne luontaisesti kuulu. Mutta ilman sitä vahvimmat rikkaruohot varmaan puskevat soran läpi loppukesään mennessä, joten siellä ne katekankaat nyt ovat.

Kankaiden laiton jälkeen olikin sitten vuorossa sepelin lisääminen poluille. Halusin ehdottomasti mahdollisimman yksiväristä kiviainesta, joten meille valikoitui musta sepeli, raekoko 5-16 mm. Olin alunperin pienemmän raekoon kannalla, mutta asiantuntija suositteli meille tätä isompaa. Sepeli oli pesemätöntä, joten se oli tuollaista vaaleanharmaata levittämisvaiheessa.

Kun sepeliä oli levitetty riittävästi, oli ylimääräisen kankaan leikkaamisen vuoro. Ja sepelin lisääminen muutamaan kohtaan. Lisäksi kastelin sepelin kauttaaltaan, sillä siitä irtosi kivipölyä kengänpohjiin ja koko terassi oli sitä täynnä. Kastelun jälkeen sepeli muuttui mustaksi, katsotaan, pysyykö väri myös kuivumisen jälkeen. Ainakin pahimmasta kivipölystä on varmaan päästy eroon. 😊

Valmista tuli! 😍

Olen hurjan tyytyväinen lopputulokseen. 😍 Tuntuu, että koko istutusalueeseen tuli uutta ryhtiä ja selkeyttä. Ja kasvit näyttävät kivemmilta polun vieressä. Meillä oli alunperin suunnitelmissa laittaa soran päälle vielä pyöreät askelkivet, mutta koska pelkkä sora näyttää tosi rauhalliselta, askelkiviä ei mielestämme tarvita. Sora on myös mukava kävellä.

Teemme vielä pienen jatkon polkuun parin viikon kuluttua, sillä meille jäi ylimääräistä sepeliä. Nyt sitten toivon, että saan pidettyä käytävät riittävän siisteinä. 😅 Mutta nyt on ihana viimeistellä polunreunat kasveilla. Minulla riittää vielä paljon istutettavaa, sillä mm. laventelit kuolivat viime talvena enkä ole niiden tilalle vielä istuttanut uusia kasveja.

Mutta nyt tuli taas uutta istutusintoa ja yritän saada puutarhan ensi viikon aikana ”nauttimisvalmiiksi”. En ole nimittäin tuonut edes pihakalusteiden pehmusteita ulos, sillä hommaa on ollut niin paljon, että eipä sitä ole paljon ollut aikaa vaan oleilla ulkona. Mutta josko pian..🥰

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *