Esikasvatus osa 4: Daaliat
Vihdoin on tullut aika laittaa daaliat esikasvatukseen! Tilasin juurakot tänäkin vuonna Mustilan puutarhalta. Heillä on valtava valikoima juurakoita ja ainakin viime kesänä kaikki kukkivat.
Tänä vuonna lähetyksen mukana oli viesti, että Hollannista tulleiden juurakoiden laadussa oli ollut haasteita sääolosuhteiden takia. Mustilassa asia oli ratkaistu niin, että he olivat käsin valinneet joukosta parhaita juurakoita ja lähettäneet vain niitä. Mielestäni ensiluokkaista palvelua! Ja ainakin tässä esikasvatusvaiheessa kaikki saamani juurakot näyttivät erittäin hyviltä.
Viime kesänä puutarhassani kasvoi valtavia lautasdaalioita ja kahta pienempikukkaista daaliaa. Niin upeita kuin lautasdaaliat olivatkin, menetin totaalisesti hermoni siihen, että ne eivät ainakaan heppoisilla tukisysteemeillä pysyneet pystyssä. Sen sijaan lummedaaliani eivät juuri edes kaivanneet tukea.
Siksi tänä keväänä tilasin ainoastaan pienempikukkaisia daalioita. Mukana on viime kesän ehdoton suosikkini, valkoinen lummedaalia ”Karma Marten Swaan”. Se aloitti kukintansa jo kesäkuussa ja jatkoi ensimmäisiin pakkasiin asti lokakuussa. Kukinta ei juurikaan tyrehtynyt koko aikana alkuun päästyään. Kasvi pysyi pystyssä jopa rankkasateilla. Ja kukka pysyi kauniina maljakossa lähes viikon. Voiko siis olla täydellisempää!
Ei varmaan ole vaikea huomata, että tämä kukka on todella vienyt sydämeni. 😀 Siksi tilasin täksi kevääksi suosikkiani neljän juurakon verran.
Uusina tuttavuuksina kokeilen koristedaalioita ”Bluesette” ja ”Strawberry Cream”. ”Bluesette” on daalioistani matalin, vain 60 cm korkea, ”Strawberry Cream” taas korkein, metrin korkeuteen kasvava. Vaikka ”Strawberry Cream” kasvaa samaan mittaan isojen lautasdaalioiden (mm. ”Cafe Au Lait”-lajikkeet) kanssa, kukinnon pitäisi olla sen verran kevyempi, että toivon sen pysyvän pystyssä.
Mutta nyt itse esikasvatusprosessiin. Daaliathan voisi istuttaa suoraan maahankin (ainakin täällä Etelä-Suomessa) ja viime kesänä laitoinkin yhden lajikkeen suoraan maahan ilman esikasvatusta. Sen kukinta alkoi kuitenkin selvästi myöhemmin kuin muiden, joten uskon tänä keväänä puhtaasti esikasvatuksen voimaan.
Olisin aloittanut daalioiden esikasvatuksen jo pari viikkoa sitten, mutta talviset säät estivät pihapuuhat. Tänä viikonloppuna oli vihdoin ihana keväinen sää ja nyt daalian juurakot on istutettu.
Daalian juurakot on hyvä laittaa likoamaan n. tunniksi ennen istutusta. Ilmeisesti tämä vaihe ei ole kuitenkaan pakollinen, istutusmullan kastelun yhteydessä toki myös juurakot viimeistään kastuvat. Mutta itse olen tykännyt aloittaa puuhan laittamalla juurakot ensin hetkeksi veteen.
Suosituksena daalian esikasvatusruukun kooksi on vähintään 30×30 cm ruukku. Muistan miettineeni viime keväänä, että mistä ihmeestä löydän niin isoja ruukkuja ja ennen kaikkea, missä säilytän niitä esikasvatuskauden ulkopuolella. 🤔
Toimin siis viime keväänä vastoin ohjeita ja istutin useamman juurakon samaan isoon ruukkuun ja yksittäiset juurakot paljon suositusta pienempiin ruukkuihin. Ja hyvin kävi!
Tosin samassa ruukussa kasvaneiden juurakoiden erottelun kanssa sai olla istutusvaiheessa tarkkana, juuret tarttuivat jonkin verran toisiinsa. Tänä keväänä halusin suojata daalian juuria paremmin ja siksi laitoin kaikki juurakot omiin ruukkuihinsa. Mutta siis huomattavasti pienempiin kuin suositeltu (omien istutusruukkujeni halkaisijat ovat 18-25 cm).
Juurakoiden istutus sinällään on yksinkertaista puuhaa. Ruukun pohjalle ruukkusoraa ja hyvä kerros multaa. Juurakko päälle ja sen jälkeen juurakon peittäminen mullalla niin, että edellisen vuoden kukkavarren tynkä jää mullan pinnan yläpuolelle. Tuosta tyngästä on myös helppo päätellä, miten päin juurakko pitää istuttaa.
(Tässä kohdassa teen tunnustuksen. Unohdin totaalisesti tuon ruukkusoran! 😱 Mutta laittakaa te, sillä daalia on ilmeisesti herkkä mädäntymään eli sitä ei saisi liikakastella. Onneksi minulla on kosteusmittari, jonka avulla aion seurata tarkasti, että en ylikastele juurakoitani, sillä useimmista ruukuista vesi ei pääse alakautta pois. )
Ja siinäpä se. Nostin toki daaliaruukut sisälle, daalia on hyvin hallanarka, joten sitä ei kannata istuttaa ulos niin kauan kuin hallanvaara on olemassa.
Viime kesänä taisin päästä istutuspuuhiin kesäkuun puolella. Nyt on ollut lämmintä ja yölämpötilakin pysyy hyvin plussalla, mutta eiköhän toukokuussa vielä koeta yöpakkasia. Joten pidän daaliat visusti sisällä ainakin neljä seuraavaa viikkoa ja sitten voi alkaa tutkailla sääennusteita enemmän. 😊
Nyt sitten kastelen juurakoita ensimmäiset pari viikkoa vedellä, sitten alan lannoittamaan. Käytän daalian juurakoilla samaa yleislannoitetta kuin viherkasveilla, sillä daalian juurakot ovat paljon voimakkaammat kuin muut esikasvatettavat taimet, joille annan edelleen vain taimilannoitetta.
Ja jossain vaiheessa toukokuuta alkaa toivottavasti koko taimikatraan ulkoiluharjoitukset eli karaisu. Näihin daaliat osallistuvat tietenkin myös. Ja ainakin viime keväänä ne myös kestivät pikkutaimia paremmin karaisun.
Kuuluvatko daaliat teidän puutarhaanne? Oletteko esikasvattaneet vai istuttaneet suoraan maahan? Entä onko teillä ollut vuosia samat juurakot vai toimitteko kuten minä, että tilaatte talvetuspaikan puutteessa joka vuosi uudet juurakot?